Du kan have helt op til 11 timers musik og sang om ugen i dit skema, alt efter hvordan du former dit skoleår

... men du kan også nøjes med at synge til vores daglige samlinger.

Forside / Musik i undervisningen

Valgfagsforløb i musik og sang

Du kan i løbet af et skoleår vælge mellem et utal af valgfagsforløb indenfor musik og sang. Det kan være sammenspil, som tager udgangspunkt i en genre eller et koncept, eller mere workshop orienterede forløb, hvor fokus ligger på den personlige dygtiggørelse; f.eks. studieteknik el. sangskrivning.

Du kan læse om de forskellige valgfag indenfor musik og sang herunder…

 

Sammenspil for øvede

Vis indhold

Sammenspil for øvede er for øvede, så det forventes, at du har spillet nogle år på dit instrument.

På dette sammenspilshold kommer vi til at arbejde med mange forskellige genrer; pop, soul, funk, R&B mm., og vi vil have et særligt fokus på at blive sammenspillet som band. Vi skal derfor arbejde med elementer som fælles puls, timing, dynamik, solospil mv. - og ikke mindst med hvordan vi giver numrene nerve og personligt udtryk, så musikken kommer ud over scenekanten.

Forløbet afsluttes med en koncert for de andre på skolen. Og hvem ved - måske finder du på sammenspilsholdet andre, der deler samme interesse for musik som dig, og som du også gerne vil spille sammen med i fritiden på Vesterdal…

Begyndersammenspil

Vis indhold

Nu har du chancen for at prøve at spille i band sammen med andre - også selvom du ikke har øvet dig 10.000 timer på dit instrument. I begyndersammenspil vil numrene være simple og lette at gå til. Til at starte med er det vigtigst, at vi har det skidesjovt - så må vi se, om vi også kan få det til at lyde godt hen ad vejen. Det forventes ikke, at du kan en helt masse på dit instrument, men til gengæld skal du være indstillet på, at det kommer til at kræve øvning - også uden for undervisningen.

Forløbet afsluttes med en koncert. Om det bliver på Vesterdal eller Roskilde, det må tiden vise…

Musikturné

Vis indhold

I musikturné skal vi bygge op til en to-dages musikturné, hvor vi skal spille i alt seks koncerter på fri- og efterskoler på Fyn. Vi skal i fællesskab have udvalgt en set-liste og have gennemøvet vores repertoire, inden vi sætter os i tourbussen og tager afsted. Vores musikalske omdrejningspunkt finder vi frem til i fællesskab - og vi skal nok forbi lidt forskellige genrer, før vi finder ud af, hvad der fungerer bedst for lige netop os.

Musikturné er for alle, der kan spille og/eller synge - ikke for nybegyndere. Numrene vil være teknisk og musikalsk udfordrende for alle, så det er en fordel, hvis du er dygtig på dit instrument eller en god sanger(inde)... Og alle instrumenter er velkomne.

Neo soul & acid jazz

Vis indhold

Er du god til at spille musik eller synge, og vil du gerne udfordres og blive bedre til at spille sammen med andre... og har du samtidigt lyst til at lære nye stilarter at kende, så er det her valgfaget for dig. I neo soul og acid jazz skal vi bygge op til en to-dages musikturné, hvor vi skal spille i alt seks koncerter på fri- og efterskoler på Fyn.


Vi skal spille smækre pop-melodier med jazzede akkorder og et funky groove - ægte følt soul krydret med lidt R&B og hiphop, tilsat lækkert kor og svedige blæserriffs. Vi skal kæle for de små detaljer og den lækre lyd… Intet mindre!

Neo Soul er musik fra sidste halvdel af 90’erne og 00’erne, som en udvikling af soul og moderne R&B. Musikken har stærke rødder i 60’ernes soul og tydelig inspiration fra kunstnere som Marvin Gaye og Stevie Wonder, men er mere moderne i lyden og henter elementer fra både jazz, funk, hiphop og pop.

Acid Jazz er lidt mere up-tempo og dansevenligt musik, der kom frem på klubberne i England i 80’erne og 90’erne. Acid-jazzen er en blanding af funk, hiphop og jazz med inspiration fra både soul, house og disco.

Sangskriverværksted

Vis indhold

I sangskriverværksted retter vi fokus mod unplugged musik og singer-songwriter genren. Vi skal lave og spille vores egne fortolkninger af kendte numre, men vi skal også skrive vores egne numre. De færdige numre skal vi indspille og mixe på computer og i skolens lydstudie. Den tekniske del i studiet tager vi helt fra scratch, så det er ikke et krav, at du kender til denne del i forvejen. Til gengæld forventes det, at du kan spille og/eller synge lidt i forvejen - og selvfølgelig at du er frisk på at eksperimentere med musikken og på at kaste dig ud i at skrive dine egne sange.

Rock band

Vis indhold

I rock band skal vi på en rejse igennem rockens historie og prøve kræfter med mange af de store rocklegenders ikoniske numre. Udover at lære numrene, kigger vi også på, hvad der har gjort, at det er lige netop disse numre, der er blevet udødeliggjort.

Vi skal naturligvis slutte af med et brag af en rockkoncert, og et godt rockband sørger for, at det ikke går stille for sig - hverken på scenen eller foran scenen.

Begyndersammenspil

Vis indhold

Når dette begyndersammenspilshold starter op, har du været på efterskole i ca. et halvt år. Du er måske kommet godt i gang med at spille guitar, har fået lyst til at synge - eller du har kunnet spille lidt på et instrument inden du kom på efterskole, og har nu fået lyst til at prøve at spille sammen med andre.

I begyndersammenspil skal vi spille god musik, der er let at spille. Det forventes ikke, at du kan en helt masse på dit instrument, men til gengæld skal du være indstillet på, at det kommer til at kræve øvning - også uden for undervisningen. Vi kommer til at spille mange forskellige genrer musik; pop, soul, funk og R&B mm. Vi skal især arbejde med, hvordan vi fungerer sammen som band. Vi kommer til at arbejde med fælles puls, timing, dynamik og personligt udtryk, så musikken kommer ud over scenekanten.

Forløbet afsluttes med en koncert for resten af skolen.

Musikteater - band

Vis indhold

Hvert forår samarbejder alle skolens elever om årets store forestilling; vores musikteater. Og 'musikteater band' er selvfølgelig bandet til musikteateret.

Et musikteater kræver et stærkt liveband, der kan spille nærmest alle tænkelige genrer. Her er tale om teknisk udfordrende arrangementer, og vi bruger mange øvetimer på at perfektionere alle de små lækre detaljer i musikken. I musikteater band vil du få et helt unikt indblik i, hvad det vil sige at være sessionmusiker... Det ene øjeblik skal du måske spille et hårdtslående elektro-rocknummer og umiddelbart derefter gå over i en øm akustisk ballade.

Musikteater - sang

Vis indhold

Hvert forår samarbejder alle skolens elever om årets store forestilling; vores musikteater. En forestilling med både skuespil, musik, dans og multimedier. Forestillingen vil indeholde 10-12 forskellige sange, og der skal selvfølgelig være nogle gode sangere til at fortolke og performe de sange, der er i stykket.

Sangholdet skal dels være solister på de forskellige sange - men også synge kor. Sangene bliver arrangeret med 3-5 korstemmer og skiftende solister. Arrangementerne vil være både krævende og udfordrende, og vi kommer til at bruge mange øvetimer på at perfektionere korets klang og personlige udtryk.

Der vil også være mulighed for, at du som solist skal ud på scenen og synge - enten helt alene eller i duet med en anden sanger, og det kan også være, at hele koret skal frem i rampelyset flere gange under forestillingen.

Vesterdal Festival

Vis indhold

Til vores årlige musikfestival på Vesterdal kommer der ca. 1000 mennesker, og det kræver noget at et band at sparke gang i så stort et publikum. Derfor skal vi i fællesskab finde frem til et repertoire, vi mener, der kan sparke gang i årets festival. Der skal power og energi i musikken, og det skal der naturligvis også i vores sceneshow.

Vesterdal festival sammenspilsholdet er for alle, der kan spille og/eller synge i forvejen. Numrene vil være teknisk og musikalsk udfordrende for alle - så det er en fordel, hvis du er dygtig på dit instrument eller en god sanger(inde).

Make it funky

Vis indhold

I make it funky skal vi bygge op til at spille på vores årlige musikfestival på Vesterdal - Vesterdal Festival, hvor der kommer ca. 1000 mennesker. Vi skal skabe en fest foran den store scene, spille funk og glad musik, der appellerer til dansefødderne - med inspiration fra kunstnere som James Brown, Tower of Power og Prince... Og så vi tager måske også nogle lidt nyere pop- eller rocknumre og laver dem om til vores egne funky versioner.

Sammenspilsholdet er for alle, der kan spille og/eller synge i forvejen. Og så skal der selvfølgelig være en god blæsersektion - så alle der spiller trompet, trombone eller sax er særligt velkomne. 
Numrene vil være teknisk og musikalsk udfordrende for alle, så det er en fordel, hvis du er dygtig på dit instrument eller en god sanger(inde).

Skoleåret på Vesterdal er inddelt i 8 perioder, hvor du frit kan vælge at fordybe dig indenfor enten musik & sangfilm & fotoidræt & friluftslivkunst & håndværk eller skuespil & drama. Du kan gå all in på ét område hele året eller vælge at udfordre dig selv på tværs af områderne.

Musikteori

Spiller du meget musik, skal du gå i 10. klasse – og vil du gerne blive dygtigere, så har du mulighed for at vælge faget musikteori. Musikteori er et bogligt musikfag, der har ligeså mange undervisningstimer som f. eks engelsk eller matematik. Formålet med faget er at give dig nogle elementære færdigheder til at arbejde med musik og musikudøvelse, såsom at kunne læse noder, læse akkorder/becifringer osv. – samt at du får en større forståelse for musikkens mange ‘byggesten’; toner, harmoni, rytme, puls, form osv. Undervisningen har også en praktisk del, hvor den gennemgåede teori anvendes i praksis. Faget indeholder derfor også undervisning i bl. a. brugsklaver, trommespil og ERT (Elementær Rytmisk Træning).

I 10. klasse skal du, ved siden af dansk, engelsk og matematik, vælge 3 fag af 8 mulige – hvoraf musikteori er det ene. De øvrige er tysk, fysik/kemi, performance, samfundsfag, psykologi/filosofi, film samt kunst & design.

Skolens kor

Er du glad for at synge, har du lyst til at synge sammen med andre, og vil du gerne lære mere om at bruge din sangstemme… så har du mulighed for at synge i Vesterdalkoret.

Vesterdalkoret mødes en gang hver uge. Vi arbejder med et alsidigt repertoire af pop, rock og soulnumre – og måske også lidt gospel, afrikansk eller samba. Hver korundervisning indledes med lidt opvarmning, hvor vi arbejder med stemmetræning og sangteknik.

Koret giver flere koncerter i løbet af skoleåret både på skolen men også til arrangementer i lokalområdet. Koret deltager i foråret i de fynske efterskolers korstævne, hvor vi mødes med kor fra en række andre efterskoler og under ledelse af én af landets dygtigste kordirigenter indstuderer en række sange, der opføres til en kæmpe koncert om aftenen.

Klassetrin

På Vesterdal har vi både 9. og 10. klasse. Faktisk har vi hele to forskellige 10. klasses tilbud - en 'almindelig' 10. klasse og vores projekt- og eventklasse, PRO klassen.

Vesterdal Efterskole

Til toppen

© 2024 Vesterdal Efterskole

Adresse

Vesterdal Efterskole

Gl. Assensvej 12
5580 Nr. Åby

Kontortid

Man.-Tors.: 8.00-15.30
Fredag: 8.30-13.30